raskauden säännöt

Kun nainen tekee positiivisen raskaustestin, alkaa ensimmäinen sivu isosta sääntökirjasta. Ensimmäinen neuvolakäynti ainakin minulla sijoittui raskausviikolle 9. Viimeistään silloin aletaan käymään läpi niitä lukuisia sääntöjä, mitä raskauden aikana saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Neuvolassa annetaan ainakin ensimmäisen raskauden alkaessa aina luettelo kotiin, mistä äiti ja isä voivat kotona katsella kaikki raskaudelle haitalliset asiat. Erilaiset ruoka-aineet ja juomat, erilaiset päihteet ja kosmetiikkatuotteetkin.

Alkoholi, huumeet ja tupakka ovat vähintäänkin tummennetulla printillä, että ne varmasti erottuu. Myös pastöroimattomat ruoat (esimerkiksi majoneesit ja monet juustot) ovat vähintään alleviivattuina. Sitten on myös lista asioista, mitä raskaudessa ehdottomasti pitää muistaa. Ainakin liikunta, ruokavalio ja mikä tärkein; foolihappo! Nuo on vähintään kursivoitu ja foolihapon perässä on aina huutomerkki.

Mitä mieltä minä näistä olen?
Ehdottomasti sitä mieltä, että alkoholi, huumeet tai tupakka eivät kuulu raskauteen. Passiivinenkin tupakointi ällöttää jo ajatuksena. Nuo on niin perus juttuja, että kaikki varmasti tietävät miksi päihdeaineet ja raskaus eivät kulje käsi kädessä. Itse käsi sydämellä voin onneksi sanoa, että minun ei koskaan ole tarvinnut olla päihdeaineiden kanssa tekemisissä raskauden aikana. Joskus olen joutunut passiivisen tupakoinnin "uhriksi", mikä on hyvin harmillista. Kaikki eivät tunnu vielä tänäkään päivänä tajuavan tupakoinnin haittavaikutuksista sikiöön. Mutta onneksi lähipiirissäni ei ole tupakoivia ihmisiä.

Kun taas puhutaan ruoka-aineista  -niissäkin on tietyt kiellot ja ihan syystä. Tai eihän raskaudessakaan mitään kielletä suoranaisesti. Yleensä vain lukee "ei suositella raskauden aikana". En ala luettelemaan tähän kaikkia epäsuositeltavia ruokia, sillä niitä on paljon. Ja jos eksyisin jonnekin vauva.fi -sivustolle, en niiden ohjeiden mukaan saisi syödä varmaankaan mitään. Mutta on tiettyjä ruokia, mitä kuuluukin vältellä ja syystä. Esimerkiksi juustot, jogurtit ja jotkut maidot voivat olla pastöroimattomia. Muun muassa niissä saattaa siis olla listeriabakteeria. "Normaalitilassa" oleva ihminen kyllä selättää listerioosin hyvin, mutta jos sellainen sattuisi raskaana olevalle, voi sikiö pahimmassa tapauksessa jopa menehtyä. Suomessa tapaukset ovat harvinaisia, mutta on niitäkin tapahtunut. Mielummin olen 9 kuukautta syömättä lemppari jogurttiani, kuin ottaisin pienintäkään riskiä sikiön hyvinvointiin liittyen. Onneksi Suomessa on hyvin paljon pastöroituja tuotteita. Ja mikäli ei ole, kuumentaessa mahdolliset bakteerit kuolee. Joten ihan kaikkea ei tarvitse miettiä, kun vaikka ravintolaan menee.
Lisäksi erityisesti raskaana ollessa suosittelen kuorimaan ulkomaalaiset hedelmät ja keittämään ulkomaalaiset marjat. Myös vitamiineista kannattaa ottaa selvää, sekä särkylääkkeistä. Omien tietojeni mukaan vain Panadol on suositeltava särkylääke raskauden aikana. Burana on kiellettyä. Samoin A-vitamiini. En tarkalleen ottaen muista miksi, mutta se on ihan yleinen tieto nykyään. Foolihappo on semmoinen, mitä neuvolassa painotetaan syömään jo ennen raskautumista. Itse aloitin sen vasta positiivisen raskaustestin jälkeen, ja se on mielestäni riittävää. En ole varma, pitääkö sitä syödä vielä mahdollisen imetyksenkin yhteydessä.

Kosmetiikka. Maalaisjärkikin sen sanoo, että viimeistään siinä vaiheessa kun on raskaana, kannattaa heittää vanhentuneet kosmetiikkatuotteet roskiin ja kysyä neuvolasta aina apua, jos jonkun tuotteen käyttö askarruttaa. Meikata onneksi saa ja sitä teenkin. Lähes päivittäin. Hiusten värjäys on semmoinen asia, mistä raskaana olevat naiset keskusteluista päätellen ainakin jakautuu kahteen eri mielipiteeseen. On naisia, jotka värjäävät hiuksiaan raskausaikana ja naisia, jotka eivät värjäile. En halua mitenkään tuomita, se on jokaisen oma asia. Hiusvärejäkin on niin erilaisia, on enemmän ja vähemmän myrkyllisiä. Itse en Alinan aikana halunnut värjätä hiuksia, enkä nytkään. Sain onnekseni ennen raskautta oman hiusvärini kasvatettua hyvin takaisin, joten juurikasvukaan ei minua piinaa. Alinan aikana minulla oli vaaleat hiukset ja niissä pieni tumma juurikasvu, mutta en antanut sen häiritä. Kun värjään hiuksia, jotenkin "tunnen" kuinka väri imeytyy päänahkaani ja se ällöttää ajatuksena todella paljon. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että en suosittele hiusten värjäystä raskausaikana. Ulkoinen hyvinvointi toki on paljon yhteydessä mieleen. Ja raskauden aikana mieli järkkyy moneen otteeseen, esimerkiksi kehon muutosten takia. Siksi siis on hyvä pitää itsestään huolta myös ulkoisesti, mutta tarviiko siihen hiusten värjäystä? - Minun mielestäni ei.

Asiat mitä koko ajan kuulee joka puolelta kun on raskaana ovat nämä; ruokavalio ja liikunta. Tietenkin tärkeitä -ei sillä. Mutta välillä ärsyttää kuinka neuvoloissakin painostetaan täydellisyyteen. On varmasti niitä fitness-mammoja jotka heräävät aikaisin aamulla, laittavat sukset jalkaan ja lähtevät hiihtämään vielä raskausviikolla 40, ja jotka syövät pilkulleen sen määrän mitä pitäisikin ja vain niitä ruokia, mitä äitiyskirjoissa suositellaan. Mutta ihan oikeasti -kuka jaksaa? Itselläni on ollut normaalia huonompi raskaus muun muassa päivittäisen pahoinvoinnin takia ja hemoglobiini heittelee ties kuinka alhaalla, vaikka syön rautatabletteja. Mielestäni riittää perusterveenä odottajana se, että käy kerran päivässä pikku kävelyllä. Ja aina sitäkään ei pysty tekemään, olon takia. Ja voin taata, että yli puolet raskaana olevista naisista syö ainakin kerran viikossa roskaruokaa. On se sitten suklaakakkua kermavaahdolla, tai popcornia aromisuolalla. Pitäähän raskauden "sääntökirjassa" olla myös tilaa pienelle hemmottelulle. Ei tätä muuten jaksaisi.


Tässäpä muutamia "sääntöjä" liittyen raskauteen. Jos herää kysymyksiä, minut saa parhaiten kiinni Snapchatissa nimimerkillä emelianiemi, tai täällä blogissa kirjoittamalla kommenttikenttään. :)

Kommentit

Suositut tekstit