vauvavuodet vertailussa

Robin täytti 13.huhtikuuta yksitoista kuukautta mikä tarkoittaa, että vauvavuoden viimeinen kuukausi on alkanut. Toukokuu lähenee ja pian meillä asuu kaksi taaperoa. Sen kunniaksi ajattelin jakaa tänne pieniä paloja lasten vauvakirjoista. Alinan ja Robinin yksityisyyden vuoksi en jaa tänne mitään henkilökohtaisia asioita, mutta jos nyt vähän kurkataan ja verrataan onko heillä esimerkiksi ollut ihan erilainen maku ruokien suhteen tai vaikkapa ihan samanlaiset unirytmit. Sain idean siitä, kun täytin taas Robinin vauvakirjaa pari päivää sitten.

Kuva Robinin vauvakirjasta, viime elokuulta

Ihan ensimmäiseksi: Synnytykset. Alina syntyi Seinäjoella ja Robin syntyi Tampereella. Alina syntyi syksyllä lokakuussa ja Robin keväällä toukokuussa. Hauska fakta on, että Robinin laskettu aika oli Alinan syntymäpäivän kaltainen päivä. Nimittäin 10.5, kun Alina taas on syntynyt 5.10. Laskettu aika kuitenkin meni kolme päivää yli (Alinan aikana raskaus kesti viikon yli), jolloin Robin syntyi äitienpäivänä 13.5 viime vuonna. Jose oli mukana molemmissa synnytyksissä.

Alinan vauvakirjasta
Robinin vauvakirjasta

Molemmilla ensimmäinen sana oli se kuuluisa "äiti". Alinalla ensimmäisiä muita sanoja oli "akka", eli ankka, auto ja isi. Robin sanoo nyt äidin lisäksi isi, mutta ei vielä selkeästi muuta. Robin on oppinut nopeasti konttimaan, seisomaan ja kävelemään tuen kanssa. Alina käveli ilman tukea 1v 2kk iässä, joten saa nähdä milloin Robin kiinnostuu kävelemisestä. Meillä on ainakin tähän asti pitänyt paikkaansa se perinteinen sanonta siitä, että esikoisella ei ole kiire oppia, mutta toinen lapsi kiirehtii sisaruksen perään. Robin oli 8 kuukauden ikäinen kun hän oppi todella paljon pienessä ajassa.


Lempiruokia. Alina on tykännyt aina kalasta ja makeat piltit on maistuneet ihan hyvin. Robin ei voi (ainakaan vielä) sietää kalaa ja makeat ruoat eivät kiinnosta. Meillä taitaa olla perinteinen Suomi-mies, kun lempiruokana on liha ja peruna. Raejuusto on myös yksi Robinin herkku! Alina on ollut jo pienestä asti nirso ja on edelleen, mutta kaikki naposteltava on herkkua - mieluiten tietenkin karkit ja sipsit (mutta niitä saa harvoin).


Robinin syntymäpäivästä en osaa sanoa vielä mitään, mutta Alinan syntymäpäivät on pidetty aina täällä meidän nykyisessä kodissa. Ehdimme muuttaa Tampereelle jo ennen kuin Alina täytti vuoden. Alinan ensimmäinen jouluaatto vietettiin minun vanhempieni luona - se tuntui jotenkin luonnolliselta ajatukselta, koska perheemme koirakin oli kuollut ja iso talo tuntui todella tyhjältä ja kolkolta. Robinin ensimmäinen aatto vietettiin anoppilassa, eli Josen vanhemmilla. Olemme aina välillä lasten mummalla ja ukolla - ja välillä mummulla ja papalla. Se toimii oikein hyvin. Joskus sitten kun lapset on isompia ja meillä on oma koti, vietetään omia jouluja ja haalitaan omia uusia ja vanhoja perinteitä.

Alinan vauvakirja
Robinin vauvakirja
Sitten vielä hyppy ajassa taaksepäin: Raskausajat. Minulla oli tyttöoireet Alinaa odottaessa ja poikaoireet Robinia odottaessa. Eli siis Alinan aikana himoitsin makeaa, hiukseni ohenivat, mahani oli enemmän leveä ja minulle ei tullut linea negraa. Robinia odottaessa taas himoitsin suolaisia kotiruokia, hiukset olivat elinvoimaiset, mahani oli korkeampi ja minulle tuli pieni linea negra. Tosin iso yhteinen oire molemmissa raskauksissa oli paha pahoinvointi, mikä kesti molemmissa koko yhdeksän kuukautta, sekä raskausarvet mistä kärsin osittain edelleen. Imetyskin oli aika samanlaista molempien aikana; Alinaa imetin yhden kuukauden, Robinia kaksi kuukautta. Sitten se vaan loppui vaikka olisin halunnut jatkaa.

Kuva viime maaliskuulta, kun odotin Robinia
Kun Robin syntyi, hänellä oli tumma tukka ja pulleat posket - ihan Alinan näköinen! Joskus kolmen kuukauden jälkeen, Robinin hiukset pikku hiljaa vaalenivat ja nyt hänellä on vaaleat hiukset. Perinyt isältään tai ukoltaan tuon geenin. Tällä hetkellä en näe paljoakaan samaa lapsissa, mutta ulkopuoliset sanovat, että heissä on todella paljon samaa näköä. Minun sukulaiset sanovat että Alina näyttää minulta ja Josen sukulaiset näkevät Robinissa Josea. Hassua kun ei itse näe!

Nämä meidän vauvakirjat ovat valitettavasti erilaiset, mutta en anna sen häiritä. Teinkin näistä joskus postauksen, sen voit lukea täältä -> vauvakirjat.


Missä asioissa lapsesi ovat ihan samanlaisia? Entä ihan erilaisia?

Kommentit

Suositut postaukset