Lastenleikkiä

Meillä oli yhtenä päivänä koulussa aiheena lasten leikkiminen. Käsiteltiin muun muassa sitä, mihin kaikkeen leikkiminen vaikuttaa; motorisiin taitoihin, sosiaalisiin taitoihin, tunteiden käsittelyyn, älyllisiin taitoihin jne. Aiheesta sain inspiraation tähän postaukseen. 

Miten meillä leikitään? 

Ajattelin listata inspiraatioksi meidän lasten lempijuttuja tähän alas. Nappaa tästä ideoita takataskuun, jos tylsä päivä yllättää.

Ollaan kotista = Oma lemppari lapsuudesta. Joku on äiti, joku isä, joku lapsi, joku koira, jne. Tässä leikissä lapsi saa kokeilla erilaisia rooleja ja oppii samalla myös paljon esim. empaattisia taitoja. 

Värityskirjat = Tähän tarvitsee värityskirjan/värityskirjoja ja puuvärejä. Tussit ehkä yli 5-vuotiaille, mutta puuvärit parempi. 

Etsi esineet ja asiat -kirja = Löydettiin lasten mummolasta tällainen kirja, missä täytyy etsiä tietyt jutut sekalaisesta kuvasta. Alina ihastui tähän kirjaan heti. Nämä on hyviä esimerkiksi silloin, kun tekee ruokaa. Lapsi ei pyöri jaloissa, kun keskittyy mielenkiintoiseen kirjaan. 

Katuliidut = Tähän tarvitaan, mitäpä muutakaan kuin katuliidut. Ylös, ulos ja asfaltille piirtelemään. Huomaan, että ihmiset usein ilahtuu kun näkee lasten katuliitu-piirrustuksia tiellä. Sateen mukana piirrokset haihtuu.

Maalaten = Sormivärit tai vesivärit. On kai niitä muitakin maalauskikkoja, mutta nuo on ehkä yleisimmät lapsille. Tähän tarvii vain paperia, maalia, pensselit (sormiväreillä maalaillaan käsin) ja ripaus luovuutta. Pari maalausideaa: omakuva, lempiruokia ja maalaus vuodenajoista. 

Ohjelmisto = Meillä katsotaan melkein joka päivä Pikku kakkonen. Meillä on myös Netflix ja nyt uusi Disney+. Telkkaria katsellaan silloin, kun ulkona sataa tai muuten vain laiskottaa. Myös pitkän päiväkotipäivän päätteeksi tv on kiva hetki ennen iltatoimia. Yksi kauan lempparina ollut ohjelma on Pipsa Possu. 

Tanssijalkaa vipattaa = Radio, Spotify, Youtube tms. Jos Alinalta kysyy, niin hän tykkää tanssia eniten Youtuben musiikkivideoiden tahtiin. Fröbelin palikat on jo "out", mutta muun muassa Spice Girls on "se juttu". Tanssiminen on hauskaa, yleensä lasten tanssiminen innostaa aikuisetkin mukaan. 

Piipaat ja muut autot = Robinin suosikki on ehdottomasti poliisiauto. Sillä on leikitty niin paljon, ettei renkaat enää rullaa. "Piipaan" kanssa myös nukutaan yöt. Meillä on pikkuautoja kourallinen ja automatto. Automatolla on hauskaa kurvailla ja opetella liikennettä siinä sivussa. 

Bratz-draamaa = Löydettiin mun lapsuudenkodin vintiltä vanhat bratzit ja tuotiin ne kotiin. Alina tykkää niistä koska "niillä on hienot meikit ja nätit hiukset". Nukkeja taitaa olla yhteensä noin 7, kuusi tyttöä ja yksi poika. Lisäksi on kolme minibratzia. Yleensä kaikki tytöt tykkää tuosta yhdestä pojasta ja siitäkös soppa syntyy. 

Mennään kauppaan = Kauppaa voi leikkiä missä vain, vaikkapa luonnossa metsässä kiviä, lehtiä ja käpyjä hyödyntäen. Meillä on myös Ikean leikkikeittiö, minkä toisella puolella on kauppa. Ensin asetellaan leikkiruokia ympäri kotia ja kerätään koriin mitä tarvitaan. Sitten kassalle maksamaan! 

Sapuskaa = Tähän tarvitaan leikkikeittiö, tai luovuutta keksiä sellainen jostain. Meillä on leikkikeittiö (sama millä leikitään kauppaa). Keittiössä kypsyy monet leivät ja pullat. Niitä monesti tarjoillaan meille aikuisille. 

Pyykit narulle = Tähän tarvii hyvää mieltä ja auttamisen iloa. Tämä yleensä ei toimi pakotettuna, vaan sujuu parhaiten lasten tahdosta. Tässä siis lapset auttaa vanhempia pyykkien kuivumaan laittamisessa. Lapsi saa hakea pyykkikoneesta vaatteita ja heittää vaatteet noin kahden metrin päästä vanhemmalle, joka laittaa vaatteen kuivumaan. Tämä on yllättävän mieluisaa lapselle, kun heitetään ja otetaan koppia. 

Hai väijyy = Tähän tarvitsee tukevia tuoleja, mattoja ja sängyn. Matot on hiekkarantoja, sohvat ja tuolit turvapaikkoja. Lattia on meri ja meressä on hai. Paras turva on suuri laiva (kerrossänky). Aikuinen on hai, mikä vaanii piilossa ja jahtaa meressä uivia ihmisiä. Lasten täytyy juosta nopsaan joko turvapaikkaan, hiekkarannalle tai laivaan. 

Tunnepallot = Tähän tarvitsee ilmapalloja. Ilmapallojen sisälle voi laittaa vaikkapa riisiä, vettä, jauhoja, kiviä - ihan mitä vain keksiikään. Pallot sidotaan solmuun ja annetaan lapselle. Lapsi saa tunnustella, mitä pallon sisällä voisi olla. Isommille lapsille leikin voi tehdä haastavammaksi, puhaltamalla palloon hieman ilmaa mukaan. Lopuksi katsotaan, menikö arvaukset oikein. 

Pyöräily = Alinalla on pyörä apupyörillä ja Robinilla on potkupyörä. Lisäksi meidän pyörissä on istuimet, jotta päästään joskus koko perhe pyöräilemään. 

Retkeily = Kuten monet jo tietääkin; retkeily on meidän perheen yhteinen harrastus ja nautitaan siitä kovin. Makkarat reppuun, manduca selkään ja kumpparit jalkaan. Luonnossa riittää aina ihmettelemistä. 


Lisäksi vielä pakko mainita ihana leikillistä. Tuohon blogiin aina turvaudun, kun omat ideat on lopussa. Suosittelen kurkkaamaan! 

- Emilia


Kommentit

Suositut postaukset