Vauvavuodet isän silmin - Haastavinta oli etäisyys

Meidän ensimmäisestä vauvavuodesta on nyt jo useampi vuosi takana. Aika on kulunut juosten eteenpäin. Tuntuu, että edellinen vauva-aika olisi toisaalta ollut eilen, mutta toisaalta tuntuu että se olisi jo kaukana menneisyydessä. Olen kirjoittanut blogiin paljon äitiydestä, lapsiperheen arjesta, hyvistä ja huonoista jutuista, sekä raskaus-aiheista. Fakta on, että lapset kasvavat ja aiheet muuttuu. Vaikka kuinka haluaisin olla vertaistukena vauvavuotta viettäville perheille, en enää elä sitä elämää itse. Joten ehkä täytyy enemmän pohtia, mitä aiheita 5-vuotiaan ja 2-vuotiaan arjesta voisi tänne kirjoitella. 

Vielä viimeisen kerran kuitenkin palataan vauvakuplaan ja haastatellaan omien vastauksieni sijaan miestä, lasteni isää. Tuodaan vähän erilaista näkökulmaa esille. Isät harvemmin pääsevät ääneen näissä asioissa, vai olenko väärässä?

Kyllä isä osaa!

Mikä oli ikimuistoisin hetki ja miksi? (Saa olla useampia) | Jos lasten syntymiä ei lasketa, niin Robinin kohdalla sairaalasta kotiinpaluu oli ikimuistoinen hetki. Myös se kun tultiin Alinan kanssa katsomaan Robinia ja Emiliaa sairaalaan. Alinan syntymän jälkeen ikimuistoinen hetki itselle oli, kun jouduin mennä kotiin yksin yöksi - oli hassua ajatella kotona, että olen nyt isä. Lisäksi, ensimmäinen lenkki kuumana toukokuisena päivänä Robinin ollessa vaunuissa, muistan että maa oli täynnä voikukkia.

Mitä kaipaat esikoisen vauva-ajasta? | Erityisiä hetkiä oli, kun tulin armeijasta kotiin viikonloppuisin. Niitä hetkiä aina odotti niin paljon, kun oli arjet poissa.

Entäpä kuopuksen vauva-ajasta? | Yleisesti sitä helppoutta, kun ei ollut vielä uhmaikää. Lisäksi kaikki kuvat kaksihampaisesta (kun vasta etuhampaat oli kasvanut), nauravasta Robinista on jäänyt erityisesti mieleen.

Mikä oli ensimmäisen lapsen kanssa haastavinta? | Jännittävintä oli vauvan pesu heti synnytyksen jälkeen. Haastavinta oli etäisyys armeijan vuoksi. Lisäksi, sosiaalinen paine oli isompi (koska nuori vanhemmuus).

Missä asioissa koit itsevarmuutta isänä vauva-aikoina? | Robinin vauva-aikana siinä, että tiesi mitä tekee vanhempana, millainen olen isänä. Tosin kyllä jo Alinan aikana tiesin, että osaan hoitaa, huolehtia, kasvattaa. Nuo jutut kuitenkin tulee aika luonnollisesti.

Kutsuitko kumppaniasi vauva-vuoden aikana nimellä äiti? | Kyllä, se oli luonnollista.

Mikä oli kaikista väsyttävintä tuoreessa isyydessä? | Se kun Emilia oli kovin väsynyt ja imetys ei onnistunut. Yritin tukea ja tsempata, mutta olla painostamatta. Yöheräilyt myös väsytti.

Mitä tekisit nyt toisin, jos perheessä olisi vauva? | Haluaisin ehdottomasti viettää jonkun jakson vauva-aikana koti-isänä. Lisäksi kävisin enemmän vaunulenkeillä!

Jäikö vauvavuosista päällimmäisenä hyvät muistot, vai jäikö eniten mieleen valvotut yöt ja kakkavaippojen vaihdot? | Hyvät muistot jäänyt. Ei väsymystä tai kakkavaippoja muista, aika kultaa muistot.

Jos Alina haluaisi, että kuvailisit sitä millainen hän oli vauvana, mitä vastaisit? | Laiska syömään. Suloinen ja helppo lapsi. Hyvät unenlahjat! Pieni, mutta pippurinen.

Entäpä millä tavoin kuvailisit Robinille sitä, millainen hän oli vauvana? | Rauhallinen, sinnikäs ja parempi syömään. Suloinen. Seppo-hiukset täytyy myös mainita.

Koitko isänä, että jäit jostain paitsi, tai tunsitko koskaan olevasi ulkopuolinen? | En ulkopuolinen, mutta isyysvapaista jäin paitsi. 

Paras vauvavuosien hankinta? | Todella hyvä lastenistuin autoon ja Aventin tuttipullot, sekä Manduca. 

Minkä hankinnan koit vauvavuotena turhaksi? | Yhdet kunnon hyvät vaunut/rattaat olisi ollut parempi, kuin useat ok kuntoiset. Halvat muoviset krääsälelut. Punkka olisi voinut olla parempi laadultaan.

Mihin kului eniten rahaa? | Äidinmaidonkorvike ja vaipat, niihin meni selkeästi eniten rahaa.

Kuvassa: Lasten tekemä kivi-isi isänpäivänä 2020.


Tähän loppuun haluan mainita, että musta tehtiin haastattelu Kaksplussalle liittyen raskausajan hematoomaan. Haastattelu löytyy tästä linkistä: https://kaksplus.fi/raskaus/hematooma-raskaudessa-kylla-tama-kesken-menee-laakari-totesi-sitten-hoitaja-halasi-ja-kertoi-oman-nakemyksensa/ .


- Emilia

Kommentit

Suositut postaukset